woensdag 20 maart 2013

Het nieuwe rijden

Belastingland Nederland is goed voor buitenlandse bedrijven. We mogen op last van de Tweede Kamer Nederland geen belastingparadijs noemen. Volgens Frans Weekers is dat een soort van je eigen nest bevuilen. Me dunkt. Dat het zo is, ligt natuurlijk heel ergens anders aan. Toch profiteren handenvol Nederlanders ook van het Nederlandse belastingstelsel. De kleine belastingvrije auto's zijn niet aan te slepen en langzaam maar zeker is duidelijk geworden dat de regel een te groot succes is geworden. Zodanig, dat er alweer werd gedreigd met de vrijstelling van motorvoertuigenbelasting terug te draaien bij erkende klassiekers, ook van 30 jaar en ouder, ook als ze als dusdanig gebruikt worden (of vooral gekoesterd en opgeslagen liggen te wachten tot deze bloody winter eindelijk zijn hielen licht).






Maar nee, de nieuwe BMW-rijder heeft zich op 's Heeren wegen gemeld. De Citroen C1, Peugeot 107 en in mindere mate de Toyota Aygo. Dat van deze laatste is het terechte bewijs dat Oosterse vechtkunsten resulteren in een hogere mate van zelfbeheersing. De Franzosen echter zijn de nieuwe draken van de weg, in de regel bestuurd door de vrouw des huizes, bezig zich met de nog prille kinderschaar schoolwaarts te begeven of de partimefunctie te vervullen in een belendende stad. Men gaat graag, uit eigen constatering opgemerkt, als een pinball van rijstrook naar rijstrook om het ideale toerental maar vast te kunnen houden van de zuinige driecilinder met balansas. Wat helpt is dat de toerenteller als een Stokstaartje van achter het eenvoudige dashbord priemt. Bumperkleven (in de bebouwde kom), voorrang nemen op onoverzichtelijke ventwegen (en dat als dame). De spreekwoordelijke heer in het verkeer is vaak een dame, maar niet in deze types. Let maar eens op. De driecilinder zweept op tot Schumacherprestaties, werkdruk en schoolsluiting doen de rest. En dat allemaal zo goed als gratis.


Een regeling die te goed werkt, snijdt ook aan twee kanten. Het werkt, dat was de bedoeling, maar het werkt zo goed dat de overheid inkomsten mist. En de garagebedrijven? Die hebben een tientjesmarge op deze modellen, zien ze hooguit de komende twee jaar één keer weer en schrijven dan een factuur van hooguit 150 euro. Nee, voor hen hoeft het ook allemaal niet. En dan heb ik het niet over de auto's zelf. Ze zijn voor erbij. Er kan een krat bier in, maar daar zal eerder de dagelijkse leasebak (liefst 14% of minder bijtelling) in de weekenden voor ingezet gaan worden. Nee, het is voor de overheid geen vetpot, als wij allemaal gaan bezuinigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten